Foto: SVT

Kö till asylboende i Finspång

Uppdaterad
Publicerad

På evakueringsboendet i Finspång skulle de bara bo i några dagar. Efter två veckor är de fortfarande kvar.

Barnen sitter i en soffa med en barnbok framför sig. En ur personalen pekar på bilderna och berättar hur man uttalar blomma, grävmaskin och flicka.

I rummet bredvid sitter de vuxna och försöker också lära sig svenska. Här skrivs det ord på svenska och översättningar till engelska och arabiska flyger genom luften.

#flykt

Egentligen ska det inte vara någon svenskundervisning här. Normalt ska det vänta tills flyktingarna kommer till ett asylboende. Boendet i Finspång är bara ett evakueringsboende, den första slussen i Sverige, platsen där man ska bo bara några få dagar. Då har man inte rätt till svenskundervisning och för så kort tid lönar det sig normalt inte att sätta igång med språkundervisning.

Även andra rättigheter påverkas av om man bor på ett evakueringsboende eller ett asylboende. På ett evakueringsboende har man bara rätt till akut sjukvård.

De flesta på evakueringsboendet har bott här i ungefär två veckor. Migrationsverket har till uppgift att hitta ett asylboende, men har så mycket att göra att de inte lyckats hitta platser ännu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet