Foto: SVT och TT-arkivbild. Montage: SVT

Nu vågar könsstympade flickor träda fram

Uppdaterad
Publicerad

I ett och ett halvt år har Norrköpings kommun jobbat aktivt mot könsstympning, vilket kan ha bidragit till att ett gift par i 30-årsåldern nu anhållits misstänkta för könstympning.

I Sverige har könsstympning varit förbjudet i över 30 år, men hittills är det bara två gånger någon dömts för brottet.

Just nu pågår en polisutredning i Norrköping där två makar i 30-årsåldern misstänks ha gjort sig skyldiga till könsstympning. Det ska ha skett någon gång mellan februari förra året och mars i år i Sverige eller utomlands.

Polis, skola, sjukvård och Norrköpings kommuns samarbete i form av utbildning av personal och ge information till elever och föräldrar, menar elevhälsans enhetschef Monika Sannebrink kan ha bidragit till att polisen nu anhållit paret som riskerar att dömas till upp till 10 års fängelse.

– Vi har börjat prata om könsstympning både med elever, föräldrar och inom våra organisationer och det gör skillnad.

Stympas under skolloven

Hon säger att man vet att flickor stympas, bland annat under skolloven när de besöker sina hemländer. Under årets arbete mot könsstympning har elevhälsan mött allt fler stympade flickor.

– Vi har tagit hand om allt fler unga flickor som lider av sin könsstympning, berättar Monika Sannebrink.

Det kan vara svårigheter att kissa, problem vid mens och får infektioner i underlivet.

– Men det är viktigt att vi fortsätter det här arbetet mot könsstympning, för det är inte ok att kvinnor i vårt samhälle stympas. Det är en mänsklig rättighet att slippa tortyr, avslutar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.