Foto: Patrik Widegren/SVT

Snart kan du låna en gotlänning

Uppdaterad
Publicerad

Att som invandrare eller flykting komma in i det svenska samhället är inte alltid så lätt. Därför startar nu ett projekt på Gotland där personliga möten ligger i fokus. Det handlar om att låna en gotlänning på biblioteket.

På biblioteket på Gråbo i Visby sitter en grupp människor samlade för att berätta om projektet ”Låna en gotlänning”. En av dem är konstnären Peter Lindberg.

– Jag tycker det är en väldigt bra idé. Jag kom hit för sex år sedan och jag kände ingen på ön. Så att ta ett sådant här initiativ är jättekul, och att kunna vara med på det, säger han.

Låna landshövdingen

Från den 4:e maj och fram till slutet av månaden, så ska nyfikna, om det så är asylsökande, invandrare, eller bara nyinflyttade, kunna hyra en gotlänning på närmsta bibliotek.

– Vi vill skapa nya möten på Gotland. Framförallt med tanke på det som är väldigt aktuellt just nu med integration och hur man ska få in nyanlända i samhället, säger Eva Bofride från nätverket Gotland för mångfald.

Utlåningsobjekt hittills är bland andra regionstyrelsens ordförande och Gotlands landshövding. Men vem som helst kan ställa upp.

– Vi kommer att ha lappar uppsatta där lånepersonerna har beskrivit sina intressen. Så väljer man vilken som passar och så går man till disken, visar sitt lånekort, så utväxlar vi kontaktuppgifter, säger länsbibliotekarie Cecilia Herdenstam.

Knepigt att komma in i samhället

Peter Lindberg vill gärna hjälpa människor som flyttar till Gotland att komma in i samhället.

– De (nyinflyttade. red anm.) som jag har träffat under de åren jag varit här, har varit osäkra på om de ska stanna eller inte. De säger att det är lite knepigt att komma in, ”vi längtar lite hem”. Att få dem att stanna kvar är väldigt viktigt för alla regioner, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.