Småkommuner i länet får allt svårare att hinna med mottagandet av ensamkommande barn. Foto: Arkiv/SVT

Länsstyrelsen varnar: ”Läget allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Småkommuner i länet får allt svårare att hinna med mottagandet av ensamkommande barn. Länsstyrelsen uppgraderar nu situationen till allvarlig.

Länsstyrelsen i Östergötland har idag uppgraderat läget kring flyktingsituationen i länet. Man bedömer nu läget som mer ansträngt vilket rubriceras som allvarlig påverkan istället för som tidigare betydande påverkan.

– Anledningen till uppgraderingen är främst att småkommunerna upplever en enorm påfrestning när det gäller mottagandet av ensamkommande flyktingbarn, säger Jenny Knuthammar försvarsdirektör vid länsstyrelsen.

Svårt att klara verksamheten

Enligt Jenny Knuthammar har flera småkommuner efter ett samverkansmöte med länsstyrelsen idag meddelat att situationen är så pass kritisk att de har svårt att upprätthålla verksamheten i sina förvaltningar.

Länsstyrelsen kommer nu att skicka en lägesrapport till MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som därefter gör en nationell bedömning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.