Kommunanställda lärare tjänar mer än de som arbetar i friskolor, visar statistik från SCB. Foto: TT

Lärare ska få mer tid för elever

Publicerad

Barn- och ungdomsnämnden i Linköpings kommun satsar cirka 5 miljoner kronor på att förbättra arbetsmiljön för lärare.

Många lärare har enligt Linköpings kommun uttryckt att de vill lägga mer fokus på själva undervisningen och att arbetsbelastningen är för hög. Bland annat har ökade krav på dokumentation lett till ökad arbetsbelastning.

Mer tid – bättre resultat

Koalition för Linköping vill att lärarna ska få mer tid för eleverna, något man tror är den enskilt viktigaste faktorn för att höja kunskapsresultaten.

– Vi vill att lärare i Linköping ska kunna ägna sig helt åt sitt kärnuppdrag, undervisning. Idag får många lärare ägna sig alltför mycket åt olika slags sysslor som ligger utanför det. För att vi ska kunna erbjuda både elever och lärare bästa tänkbara förutsättningar är det nödvändigt att förbättra lärarnas arbetsmiljö, säger barn- och ungdomsnämndens ordförande Jakob Björneke (S) i ett pressmeddelande.

Rastvakter ska avlasta

Enligt Björneke kommer de fem miljonerna att användas till olika typer av avlastningstjänster, som exempelvis rastvakter och administrativa tjänster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.