De lämnade storstaden för livet på landet

Uppdaterad
Publicerad

De visste ingenting om bondelivet, men lämnade Stockholm för en gård i Ydre. Bönderna Lina och Oscar Westman levererar numera kött till finkrogar. Nu är paret aktuella med en bok om vägen till det godaste köttet.

Vägen till att bli bönder började i Antarktis där en dramatisk händelse förde paret till 1700-talsgården Mårdstorp i Ydre kommun för tre år sedan.

– Vi jobbade tillsammans på ett fartyg på Södra Oceanen där jag var skeppsläkare och Oscar guide. Men ute på havet sprang skeppet läck efter kontakt med isen. Vi räddades, skeppet sjönk och vi blev av med våra jobb. Vår lägenhet i Stockholm var uthyrd så vi fick tänka om och valde att starta upp livet på landet, berättar Lina Westman. 

Ingen erfarenhet

De hade ingen erfarnehet av lantbrukarlivet och familljen Westman som består av kirurgen Lina, polarreseguiden Oscar och döttrarna Hedda och Ellen, 4 och 2 år, lärde sig allt från början.

– Jag hade ett marsvin som dog det var ungefär min nivå på djurhållning. Vi har använt Google och jag har läst mängder av avhandlingar från SLU, Sveriges lantbruksunivetsitet. Men fämst har grannarna varit en enorm kunskapskälla och de har hjälpt oss jättemycket, säger Lina Westman.

Gamla lantraser

På 54 hektar mark föder paret upp svenska lantraser som rödkulla, göingeget, värmlandsfår och linderödssvin. Ett 100-tal djur finns på gården och lantraserna lämpar sig bra för det nordiska klimatet.

– De är starka, tåliga och friska och lämpar sig bra för att ha ute året runt, som vi har på Mårdstorp, berättar Oscar Westman.

Kött till restauranger

Köttet säljs uteslutande till restauranger i Stockholm och trots en hård bransch så menar de att det går att bli lönsamma lantbrukare idag.

– Vi har nått dit att vi kan leva på vårt lantbruk, men vi har andra jobb vid sidan av som vi älskar, säger Lina Westman som arbetar som kirurg på Höglandssjukhuset i Eksjö.

– Jag tycker att det är ett otroligt privilegium att ha det kliniska och hyfsat intellektuella jobbet som kirurg och sedan komma hem och göra något mer naturnära. För mig är det en slags kanal, säger Lina .

Boken ”Köttbonden”

Nu är paret aktuella med boken ”Köttbonden” som beskriver deras väg väg till bondelivet, visionen om etisk och ekologisk djurhållning och bjuder på recept för alla djurets delar.

– Hög djuretik och att arbeta i samklang med naturen ger hög kvalité. Det finns något kraftfullt i det. Fler borde ta sig ut på landsbygden och lära sig om vad som ingår i riktigt bra mat, avslutar Oscar Westman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.