Kulvertar i stället för nedgrävda rör Foto: SVT

Ny stadsdel gömmer rör och teknik i tunnlar

Uppdaterad
Publicerad

Fjärrvärme, spillvatten och elledningar. Allt dras fram i kulvertar under nya stadsdelen Vallastaden som nu byggs i Linköping.

– I stället för att gräva ner detta i marken och lägga grus omkring så har vi dem inne i ett kulvertskal, säger Gunnar Rydin, projektansvarig på Tekniska verken.

Tekniska verken har sökt ett par patent för sina lösningar i Vallastaden. Här blir det enkelt att laga ett rör som gått sönder eller dra in en ny ledning om det behövs. Dessutom slipper man gamla rör som rostar sönder under samhället.

I samband med bomässan i Linköping om två år ska området stå färdigt. i varje kvarter ska ett växthus byggas.

– Det ska kunna vara odling där inne, berättar Gunnar Rydin. Man får välja, varje kvarter får skapa det här själva. Olika i varje kvarter.

Tanken med den nya stadsdelen är också att det ska vara ett bilfritt område och att det ska vara en vild blandning av hussorter.

– Varje hus ska vara unikt och det är någonting vi saknar idag i svensk stadsplanering, säger Muharrem Demirok (C), kommunalråd. Husen är ofta allt för lika och det byggs hela kvarter som ser likadana ut. Det blir ingen mångfald, det blir inget liv och rörelse i dem. Här vill vi bygga stad som man gjorde förr i tiden kan man säga.

– Det kommer passa mig alldeles utmärkt i alla fall, berättar Jenny Gustavsson, som ska flytta till Vallastaden. Jag är inte jätteförtjust i de renodlade villaområdena med relativt likartade hus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.