Marianne Hovdan, ICORN, och Helena Balthammar, Linköpings borgmästare, undertecknade på valborgsmässoafton avtalet som officiellt gör Linköping till fristad. Foto: Claes Lundkvist/Linköpings kommun

Linköping fristad för hotade författare

Uppdaterad
Publicerad

I dag undertecknades det avtal som officiellt gör Linköping till fristad för hotade och förföljda författare.

Linköpings borgmästare Helena Balthammar och Marianne Hovdan från International Cities of Refuge Network (ICORN) undertecknade avtalet vid en ceremoni i Linköpings stadsbibliotek.

– De röster som vill berätta för omvärlden hur det ser ut i världen får aldrig tystas. Ingen författare ska behöva förföljas för att de vill yttra sin mening och berätta sin historia. Författare som vill uttrycka sig ska i Linköping ha frihet att göra det, vi ska värna yttrandefrihet och demokrati genom att erbjuda skydd för de författare eller journalister som behöver det, säger borgmästare Helena Balthammar i ett uttalande.

Fristadsåtagandet innebär att Linköpings kommun erbjuder ett stipendium under två år till en författare som är utsatt för censur eller förföljelse i sitt hemland.

– Fristadsarbetet är ett humanitärt och litterärt projekt, men det har också en symbolisk betydelse, eftersom varje fristadsförfattare representerar alla författare och andra som förföljs för vad de uttrycker, säger Marianne Hovdan.

Det finns fristäder på 40-50 platser i världen, de flesta i Europa. Med Linköping finns det nu 16 stycken i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.