Foto: Carl Larsson / SVT

Linköping miljardsatsar på klimatmål

Uppdaterad
Publicerad

På måndag möts världsledarna i Paris för att hitta lösningar på en ödesfråga – klimatförändringen. Ett av de mest ambitiösa klimatmålen i Sverige har stakats ut i Linköping, där man räknar med investeringar på upp mot sju miljarder kronor för att nå målen.

Linköpings kommun har landets kanske mest ambitiösa klimatmål. År 2025 ska Linköping – alltså kommunen, invånarna och näringslivet – vara klimatneutralt. Och det här påverkar alla beslut i kommunen. På Tornby har Ikea och Ikano tankar om en fördubbling av sin butiksyta. Och när Samhällsbyggnadsnämnden i förra veckan startade arbetet med en ny detaljplan för området, var klimatsmarta lösningar i fokus. För varje bil som parkerar utanför varuhuset släpper ut avgaser som måste kompenseras.

– Naturligtvis ska vi i fortsättningen i ännu högre grad se till att få bra klimatsmarta lösningar när vi har stora etableringar i Linköping, säger kommunalrådet Nils Hillerbrand (MP).

#vårtklimat

Kompenserar för utsläpp

Med tio år kvar är bara runt hälften av den el som förbrukas i Linköping klimatvänlig, och den andelen har legat still de senaste åren. Samtidigt kommer det inte heller att räcka att 100 procent av elen är klimatvänlig. För att nå målen måste man dessutom kompensera för den koldioxid som bland annat bilar och industrier släpper ut. Och det ska göras med mer grön el. 

Vindkraft kan bli aktuellt

– Som det ser ut i dagsläget är det i första hand vindkraft, men det kan vara solkraft eller ett annat energislag i framtiden. Då pratar vi inte om att vi nödvändigtvis måste ha de här anläggningarna inom vår egen kommungräns, utan det kan vara på andra håll i landet där vi har de bästa förutsättningarna, säger Nils Hillerbrand (MP).

Kommunledningen räknar med att klimatkompensationen kommer att kosta upp mot sju miljarder kronor i olika investeringar. Det blir ett nytstartat kommunalt bolag som kommer att göra de investeringarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat

Mer i ämnet