Linköpingsbo nominerad till fint litteraturpris

Uppdaterad
Publicerad

20-årige Rasmus Bjerkander från Linköping har inte bara födelsedag i dag – han har också blivit nominerad till Lilla Augustpriset.

Rasmus har rötterna i Värmland och pluggar psykologi på Linköpings universitet. Han beskriver sig själv som ”stillsam, lättsam och blygsam. Ömsom eftertänksam, ömsom obetänksam. Smått kompetent och smått korpulent. Långt före mina bästa år.”

Juryns motivering lyder:

”Novellen Den på intet vis speciella är, trots titeln, genom sin vardaglighet, fina framåtrörelse och väl avvägda språk alldeles speciellt läsvärd. Genom att följa den unga jag-berättaren får vi läsare en inblick i familjens relationsmönster, morfars trädgård och det mest förbjudna spörsmålet – döden.”

Läs hela Rasmus novell här.

Lilla Augustpriset

  • Instiftades 1994 av Svenska Förläggareföreningen för att öka unga människors intresse för läsning och uppmuntra till eget skrivande.
  • Priset vänder sig till ungdomar mellan 16 och 20 år och har blivit en riktig plantskola för nya författare.
  • Vinnaren får 15 000 kr och prisutdelningen sker vid den årliga stora Augustgalan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.