Lokstall invigs som byggnadsminne

Uppdaterad
Publicerad

Fest hos Stångådalsbanans vänner och Kinda kommun

Lokstallet i Kisa som blev klart 1901 blev byggnadsminnesförklarat förra året och på lördagen var det dags för själva invigningen.

När den östra centralbanan – järnvägen mellan Linköping och Vimmerby – stod klar 1902 innebar det en stor förändring för Kisas utveckling som medförde ett växande samhälle, industrietablering och en spridning av nya strömningar var gemensam för ett stort antal järnvägssamhällen landet runt. 

Vattentorn

Lokstallet användes för mindre reparationsarbete och är ett så kallat enports rundstall med ett vattentorn med pumpmekanism.

Byggnaden byggdes till 1943 med ett ytterligare lokstall och ett pannrum.

Mycket av de tekniska anläggningarna är bevarade, t ex en vändskiva, 15 meter i diameter, i nitat järn med träplankning och rälsspår samt vattenhästen som användes för att fylla på vatten till ångloken, och består av en kraftig gjutjärnskonstruktion.

Landshövding Elisabeth Nilsson invigningstalar klockan 13.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.