Manifestation runt ringmuren

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka uppmärksammas att Visby Hansestad fyller 20 år som världsarv.

För att visa uppskattning ska en mänsklig kedja formas kring ringmuren och ”krama den symbol som skänkt så mycket upplevelser till våra besökare genom åren”, skriver arrangörerna bakom Medelstidsveckan i ett pressmeddelande.

Flera parter står bakom

Omfamningen av världsarvet sker på torsdag den 6 augusti med start klockan 14 och vid sidan av Medeltidsveckan står även Region Gotland, Riksantikvarieämbetet och Gotlands museum bakom arrangemanget.

Hansestaden Visby skrevs in på världsarvslistan år 1995. På den svenska världsarvsportalen skriver man att ”med sin ringmur, sina kyrkoruiner och sitt välbevarade gatunät och småskaliga bebyggelse från medeltid och framåt är Visby en karaktäristisk hansestad”.

Unikt bevarad

Världsarvskommittén skriver i sin motivering att ”Visby är ett synnerligen framstående exempel på en nordeuropeisk muromgärdad hansestad som på ett unikt sätt bevarat sin stadsbild och sin syn”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.