Foto: TT

Migrationsverket öppnar för asylboenden på vatten

Uppdaterad
Publicerad

För att klara uppdraget att ge alla asylsökande tak över huvudet börjar Migrationsverket nu att upphandla boenden på fartyg och bostadsplattformar.

Passagerarfärjor kan inom en snar framtid få helt andra sysslor än att frakta turister och nöjeslystna passagerare. I alla fall om Migrationsverkets planer går i lås.

– Vi måste hela tiden tänka utanför boxen för att få boendeplatser för våra asylsökande, det säger Willis Åberg, avdelningschef på Migrationsverket.

#flykt

Kontakt med rederier

Migrationverket bjuder nu in rederier att lämna anbud på asylboenden på passagerarfartyg.

– Vi har haft kontakt med ganska många rederier och det finns en öppning för att hjälpa oss i det här. Det är ju ganska bra miljöer inne på båtarna och boendet är bra säger Willis Åberg.

Oklart vilka hamnar

Var båtarna ska placeras och i vilka hamnar är ännu oklart.

– Det är den största utmaningen men det måste bli sådana hamnar som kan ta in större fartyg, säger han.

Norrköpings hamn

En hamn som kan bli aktuell är hamnen i Norrköping.

– Ja varför inte, jag tror inte det har legat sådana båtar här men det går ju in andra stora fartyg, så det borde kunna gå säger Willis Åberg vid Migrationsverket.

Oljeplattformar

Men det är inte bara färjor som kan komma i fråga. I takt med att oljeindustrin nu är inne i en rejäl vågdal i konjunkturen så vänder sig migrationsverket också till oljebolagen och deras bostadsplattformar

– Det är bland annat sådana som är ute vid oljeplattformar på Nordsjön och nu har de inte lika mycket jobb i och med att man har dragit ner på oljeproduktionen och då skulle man kunna ställa dessa plattformar i hamnar. Det är bra boenden som kanske är ännu bättre än fartyg, menar Willis Åberg avdelningschef vid Migrationsverket.

Fakta

Antalet boendeplatser per anläggning måste vara minst 200 och avtalen ska löpa på minst sex månader.

För att få vara med i anbudsförfarandet ska de erbjuda helpension.

Upphandlingen pågår till och med den 3 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet