Mildare vintrar kräver anpassad djurskötsel

Publicerad

Enligt forskare på JTI, institutet för jordbruks- och miljöteknik och SLU, Sveriges lantbruksuniversitet kräver klimatförändringarna redan nu en förändrad skötsel av djur som hålls utomhus vintertid.

I ett avslutat projekt med köttdjur visades stora fördelar för ekonomin och djurvälfärden, när djuren gick ute under vintern. Men miljömässigt var det inte lika lyckat, på grund av att tjälen inte går tillräckligt djupt ner i marken under allt mildrare vintrar.

– I vårt försök motsvarade de totala förlusterna av kväve och fosfor 9 kg kväve och 1,4 kg fosfor över en vinter, vilket är tio gånger mer fosfor än vad som normalt förloras från åkermark, säger Eva Salomon, forskare på JTI och ledare av projektet.

Söndertrampad mark

När tjäldjupet blir mindre får marken sämre bärighet och trampas lättare sönder av tunga djur och växtnäringsläckage genom ytavrinning blir stor.

”Anpassa konceptet”

– För att inte miljöpåverkan ska bli för stor när klimatet blir allt varmare, måste man anpassa konceptet, säger Eva Salomon i ett pressmeddelande från JTI.

En lösning som forskarna resonerat kring är möjligheten att ha djuren inomhus eller på hårdgjorda ytor när det regnar som värst. Men då många köttproducenter har annan yrkesverksamhet vid sidan om kan de ha svårt att agera snabbt när det kommer regn, skriver forskarna i pressmeddelandet. Samtidigt fungerar det inte heller att samla upp och köra bort gödsel från fållan när vintern är mild och marken mjuk, konstaterar forskarna.

– De bästa lösningarna vore kanske att fållorna och även vindskydden och vattenplatserna flyttades oftare, och att djuren fick en större yta att fördela sig på, säger Eva Salomon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.