Foto: TT Nyhetsbyrån

Miljonböter för ÅFF-stjärnan

Uppdaterad
Publicerad

Åtvidabergs FF:s anfallare John Owoeri har begått ett kontraktsbrott mot en tidigare klubb och dömts till 1,3 miljoner kronor i böter av Fifa.

– Det är en komplicerad historia som har många inblandade, säger Anette Hörström-Johansson, ordförande i Åtvidabergs FF.

ÅFF skriver på sin hemsida att man ”fått kännedom om en dom från hösten 2014 där FIFA dömer John Owoeri att betala motsvarande ca 1,3 milj SEK i böter till sin fd klubb Ismail i Egypten. Bötesbeloppet avser straff för kontraktsbrott 2012, och i händelse av att Owoeri inte själv kan betala sina böter står nuvarande klubb, dvs ÅFF, som solidariskt betalningsansvarig. Styrelsens bedömning är att föreningens betalningsansvar sannolikt inträder”.

Fick tillfälligt ok

När John Owoeri värvades till ÅFF kontrollerades han mot Fifas övergångsregister. Den egyptiska klubben Ismail svarade dock inte och då fick man ett tillfälligt ok från Fifa.

Ett ok som sedan byttes till cirka 1,3 miljoner i böter efter att Ismail drivit fallet hos Fifa.

Men går det inte att överklaga beslutet?

– Jo, men det blir nästan lika dyrt som böterna. Detta eftersom kostnaden för de domare som ska avgöra målet hos Fifa i Lausanne skulle landa hos oss. Och då vet vi inte heller vilken utgången blir, säger Anette Hörström-Johansson.

Personal varslas

Klubbens styrelse har nu tagit fram en åtgärdsplan för att klara årets redan ansträngda ekonomi. Bland annat kommer man att varsla personal och stänga kontoret i Linköping.

– Vi kommer att varsla mellan fem och tio anställda. Vi har informerat personalen i dag, men det är imorgon som varslet officiellt kommer att läggas. Då vet vi också mer exakt hur många det handlar om, säger Anette Hörström-Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.