Misshandlad mamma nekades bidrag

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan flydde sin våldsamma partner. Men hennes ansökan om akut bidrag från kommunen avslogs, med hänvisning till parets gemensamma tillgångar.

Den våldsutsatta kvinnan bad Norrköpings kommun om pengar för att kunna betala akut tandvård, vinterkläder till hennes son, adressändring och eftersändning av post.

När mamman nekades med hänvisning till de tillgångar hon har tillsammans med sin våldsamme partner, så anmäldes ärendet till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

IVO finner det anmärkningsvärt att socialtjänsten i Norrköping nekade kvinnan bistånd med en sådan motivering.

Finns rutiner

Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden i Norrköping, som ansvarar för försörjningsstöd, har yttrat sig till IVO om ärendet.

De menar att det finns en samverkan mellan handläggarna på Arbetsmarknadskontoret och Socialkontoret för att kunna hantera fall som detta.

Det finns också pengar avsatta för att kunna täcka boende och mat de första 14 dagarna vid akuta lägen.

IVO granskar Norrköping

Nämnden påpekar också att man följer lagen, som säger att man inte ska ta hänsyn till den andra partens eventuella tillgångar och inkomster, trots att båda föräldrarna har försörjningsskyldighet, när det rör våldsutsatta kvinnor och barn.

Och att bistånd kan beviljas endast till en part vid sådana fall.

Varför kvinnan nekades bidrag i detta ärende är oklart, men nu ska IVO genomföra en fördjupad granskning med fokus på hur arbetsmarknadskontoret och sociakontoret i Norrköping samverkar kring våldsutsatta vuxna och barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.