I väntan på ersättningsbussar i Nässjö. Foto: Fredrik Palm (läsarbild)

Misstänkt bomb var radio i folie

Uppdaterad
Publicerad

En radio inslagen i folie utanför polishuset i Nässjö fick bomblarmet att gå och tågen att stanna.

– Det var gjort så att det skulle se farligt ut, säger polisens presstalesman Lars Johansson.

Det var en polispatrull som strax före klockan fem på morgonen av en slump upptäckte det 25-30 centimeter silverglänsande rektangulära paketet som låg utanför polishuset.

Ingen hotbild

Ingen var i då i huset, som rymmer ett så kallat kontaktcenter där såväl polis- som civilpersonal arbetar dagtid mellan tidig morgon och sen kväll.

Paketets exteriör gjorde att man fattade misstankar om att det kunde röra sig om en bomb och bombgruppen från Göteborg larmades dit. Samtidigt gjordes en omfattande avspärrning runt polishuset med ett par hundra meters säkerhetsmarginal och ett 80-tal personer fick lämna intilliggande byggnader.

– Det fanns ingen hotbild och inga hot har framförts, säger Lars Johansson.

Grovt falsklarm – ger fängelse

Bombgruppen sköt sedan sönder paketet på plats och man kunde konstatera att det som fanns inuti, en radio, inte hade kunnat förorsaka några skador. Brottsrubriceringen ändrades därmed från förberedelse till grov allmänvarlig ödeläggelse till falskt larm, grovt. Det är ett brott som kan ge som lägst sex månaders fängelse och högst fyra år.

Polishuset ligger nära järnvägsspåren varför all tågtrafik genom Nässjö stoppades tills föremålet var oskadliggjort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.