Foto: Robert Melo/SVT

Mörkerkamera istället för hembesök – Mjölby först i länet att testa

Uppdaterad
Publicerad

En mörkerkamera i sovrummet istället för hembesök av hemtjänsten. Social samvaro på distans via en bildskärm. Den här tekniken används redan i över 50 kommuner i Sverige. Mjölby blir först i Östergötland att testa.

De äldre blir bara fler samtidigt som det är svårt att hitta utbildad personal till äldreomsorgen. Det här har fått kommuner över hela Sverige att leta tekniska lösningar på problemet.

Över 50 kommuner i Sverige ersätter ibland hemtjänstens hembesök med mörkerkameror i sovrummet. Och i stället för att göra hembesök med social samvaro erbjuder hemtjänsten ett telefonsamtal via bildskärm.

”Skaplig närvaro med stor bild”

Nu ska även Mjölby kommun, som första kommun i Östergötland, testa den här tekniken.

– Just de här besöken som gäller trygghet, ensamhet, isolering, den sociala biten, där kan man tänka sig att istället göra det via en bildskärm, säger Mattias Jesmin, utvecklingsledare i Mjölby  kommun.

Men om man har den här kontakten för att man känner sig ensam, så kanske det inte blir samma närhet via en bildskärm?

– Ja, så kan man uppleva det. Det är därför vi vill göra de här testerna. De andra kommunerna som har testat det här säger att man ändå upplever en ganska skaplig närvaro på grund av att man är på en stor bild, säger Mattias Jesmin.

Integritetsfråga

Den 1 oktober ska Mjölby kommun testa tekniken under ett halvår. Två eller tre personer kommer att få testa att ha social samvaro via bildskärm. Cirka fem personer kommer att få prova att ha en mörkerkamera i sovrummet.

Istället för att hemtjänsten gör hembesök under natten kommer en person i nattpatrullen att titta via kameran enligt ett överenskommet schema. Man ser när någon tittar i kameran genom att en lampa lyser på kameran. Ingenting spelas in.

Det har funnits en debatt om att det här kan upplevas som integritetskränkande, men Mattias Jesmin menar att det ju även kan upplevas som ett intrång att en person kommer in i hemmet med nycklar och tittar på dig när du sover.

45 kommuner har avtal

Mjölby kommun har avsatt 100 000 kronor till projektet. Företaget erbjuder ett fast paketpris för att testa tekniken.

Enligt företaget är det just nu ett tiotal kommuner som gör liknande pilotstudier. Totalt har företaget haft avtal med över 80 kommuner i Sverige, men för tillfället är det 45 kommuner som har ett fast avtal med företaget.

Efterlyser gemensam standard

Det finns en handfull företag med liknande teknik och utvecklingschefen i Mjölby, Mattias Jesmin, berättar att många av dem ringer runt till kommunerna och försöker sälja sina produkter.

– Får vi komma och visa? Får vi komma och prata? Så är det mycket, att man vill komma och sälja, säger Mattias Jesmin.

Därför önskar han att det fanns någon form av gemensam standard i Sverige, eller en gemensam produktkatalog som kommunerna kunde välja ur, så att man vet att tekniken uppfyller kraven.

– Det blir en bättre trygghet och säkerhet i tjänsterna om den är granskad och kravsatt. Nu blir det istället leverantörernas marknad och varje kommun måste själv testa tekniken och göra en egen upphandling. I och med att det inte är satt några särskilda krav så blir det företagen som driver utvecklingen och erbjuder sina tjänster, istället för att kommunerna gemensamt ställer krav på vad vi vill ha, säger Mattias Jesmin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.