Foto: SVT

Namnlista till miljöministern om Ojnareskogen

Uppdaterad
Publicerad

Över 30.000 personer har skrivit på namnlistor för att rädda Ojnareskogen på Gotland. Idag överlämnas listorna till miljöministern.

Idag klockan 14.00 kommer en delegation till Energi- och miljödepartementet i Stockholm. Där kommer listor med 30.738 namn att överlämnas till klimat- och miljöminister Åsa Romson.

Syftet är att få regeringen att säga ja till att göra Ojnareskogen till ett Natura 2000-område. Ett sådant beslut skulle ge skogen ett starkare skydd än idag.

Kampen om kalket på Gotland

I augusti 2012 ockuperades Ojnareskogen av aktivister som ville rädda skogen. Planerad kalkbrytning i närheten kunde enligt de protesterande vara ett hot mot skogen.

Diskussionen om Ojnareskogen har varit het, pågått länge och pågår fortfarande. Senast i veckan skrev fem nationalekonomer och ville att regeringen skulle göra en ordentlig analys av de samhällsekonomiska effekterna. De menade att turismen generar mer pengar till Gotland än vad ett ja till kalkbrytning skulle göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet