Foto: Arkiv

Nätdrogerna färre än på länge

Uppdaterad
Publicerad

Färre nätdroger har hittats i år jämfört med tidigare. Men det behöver inte betyda att användandet har minskat, och bilden ute i Europa ser fortfarande oförändrad ut.

De senaste åren har antalet nya nätdroger som upptäckts i Sverige ökat. Men nu verkar ökningen ha stannat av. Siffror som Sveriges Radio P4 Östergötland har tagit del av visar att fram till den 15 oktober i år hade Nationellt forensiskt centrum (NFC) hittat 40 nya substanser – att jämföra med 88 under hela förra året.

– Vi brukar se knappt en ny drog i veckan så jag skulle gissa på att vi hamnar på 55-60 nya droger för i år, säger Jenny Rosengren Holmgren på NFC till P4 Östergötland.

Snabbare utrett

Minskningen kan ha flera förklaringar. Folkhälsomyndigheten säger sig ha intensifierat sitt arbete med att utreda nya psykoaktiva substanser som regeringen sedan beslutar att klassa som narkotika eller hälsofarlig vara.

– Sen kan det även ha blivit en större medvetenhet kring riskerna med nya psykoaktiva substanser, och att de är farliga, säger Sara Wall, utredare på Folkhälsomyndigheten, till TT.

Förra året inträffade det flera allvarliga förgiftningar och dödsfall kopplade till spice-användning.

– Efter uppmärksamheten kring spicevarianter så har försäljningens fokus flyttats från syntetiska cannabinoider till andra droger, säger Anders Helander, adjungerad professor i beroendeforskning vid Karolinska institutet.

Lika många

Dessutom visar siffror på europeisk nivå att antalet nya substanser verkar bli ungefär lika många i år som förra året, påpekar han.

Siffrorna behöver heller inte tyda på att bruket av internetdroger verkligen ha minskat.

– Det här speglar bara själva införseln, vad det är för nya substanser som kommer in i landet. Statistiken säger ju inte något om hur användarna tänker eller om användningen har minskat, säger Sara Wall.

Nätdroger

  • Med nätdroger avses psykoaktiva substanser som har samma eller liknande effekt som klassiska droger, men som ännu inte är klassade som narkotika eller hälsofarlig vara. Därför kan de säljas relativt öppet via näthandel.
  • En del substanser blir narkotikaklassade i efterhand, men ingår fortfarande i begreppet nätdroger.
  • När en variant blir narkotikaklassad gör tillverkarna ofta små ändringar i strukturen så att man får en ny kemisk förening som kan fortsätta att säljas helt lagligt.

Källa: Anders Helander (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.