Barn utreder nätet Foto: TT

Nätet mötesplats när unga säljer sex

Uppdaterad
Publicerad

”Utan internet hade jag aldrig sålt sex”. Den kommentaren från en 17-årig flicka sammanfattar resultatet i en ny studie från Linköpings universitet.

Linda Jonsson på Linköpings universitet har i sin avhandling granskat hur kontakten etableras mellan sexköpare, och unga som säljer sex, via nätet.

Den visar att första kontakten ofta sker via sajter som inte har med sex att göra; som Bilddagboken, Kik, Facebook eller onlinespel.

Det handlar alltså inte för ungdomarna om att sälja sex från början. De blir i stället uppsökta.

– De blev kontaktade av vuxna som gav dem komplimanger eller på annat sätt etablerade en kontakt. Det var en transportsträcka för att introducera dem för sex som kan liknas vid en groomingprocess, säger Linda Jonsson, som har skrivit avhandlingen.

Viktigt för polisen

Studien visar också att den grupp ungdomar som säljer sex inte annonserar om det.

Det kan bero på att de är rädda för att bli upptäckta av familj eller vänner.

Ofta känner ingen i barnets närhet till att det har blivit kontaktat av en vuxen och sålt sex.

– Detta är viktig kunskap för de som arbetar professionellt med unga. Inte minst är det viktigt kunskap för exempelvis polisen som arbetar uppsökande. Även andra yrkesgrupper måste fråga unga vad de gör online, både generellt och vad gäller sexuellt beteende. Vi måste öppna upp för barn att berätta om det här, säger Linda Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.