NM i Cosplay till Linköping

Uppdaterad
Publicerad

I sommar samlas Nordens bästa Cosplayare för att tävla i Nordic Cosplay Championship på spel- och cosplayfestivalen NärCon i Linköping. Tävlande har kvalat in från olika evenemang i Island, Norge, Danmark, Finland samt från värdlandet Sverige.

– Det känns otroligt roligt att Nordiska mästerskapen i Cosplay arrangeras i Linköping i sommar igen. Det är ett fantastiskt häftigt event som fyller Linköping med flera tusen entusiastiska besökare och deltagare under några dagar och det känns extra roligt att SVT kommer att direktsända igen efter succén med Cosplay-SM i Saab Arena i februari, säger Anders Thorén, evenemangschef på Arenabolaget i Linköping.

NärCon är en spel- och cosplayfestival som arrangeras två gånger om året. Sommarevenemanget i juli är det största, med 7 000 besökare förra året och hålls under fyra dagar på campus Valla på Linköpings universitet.

Fantasifulla dräkter

Cosplay kommer ursprungligen ur uttrycket “costume play” och går ut på att med hjälp av fantasifulla dräkter efterlikna karaktärer från serier, filmer eller spel. Utstyrslarna är oftast helt handgjorda och många av entusiasterna har lagt ner hundratals timmar på sin cosplay.

I Nordic Cosplay Championship bedöms dels de tävlandes hantverksskicklighet, men också deras förmåga att gestalta sin valda karaktär på scenen under deras framträdande.

Nytt för i år är att tävlingen direktsänds i SVT1 kl. 23.00 den 24 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.