Foto: SVT

Norrköping satsar på hästtjejer

Uppdaterad
Publicerad

Utbildningsnämnden skriver i dag avtal med fem ridklubbar i Norrköping om ersättning för barn i åldern 10-12 år.

– Vi vet att det är väldigt många flickor som fördriver sin fritid i stallen. Att de går dit varje dag efter skolan och alla helger och lovdagar, säger Håkan Karlsson, sakkunnig från utbildningskontoret.

950.000 kr fördelas på fem ridklubbar i förhållande till hur många barn, 10 – 12 år, som de har i verksamheten.

Dessutom bidrar kultur- och fritidsnämnden med extrapengar ur ”Fritidsmiljonen”.

De fem klubbarna är Norrköpings Fältrittklubb, Hageby RK, Norrköpingsortens ryttarförening, Åby ridklubb och Skogslotten.

– Vi vill öka kvalitén som tjejerna upplever där. Att de inte enbart hänger där, utan att det också finns vuxna som tittar till dem.

Den nya ersättningen ska göra det möjligt att kanske anställa en ledare för just denna så kallade avsuttna verksamhet.

– Och det räcker pengarna till, säger Håkan Karlsson. Det kan t ex vara bakning, läxläsning eller filmeftermiddag.

– Och inte minst handlar det om att överföra värderingar. Det handlar alltså inte om stallarbete, tillexempel att mocka och rykta, utan om andra aktiviteter, säger Håkan Karlsson.

Den här diskussionen härstammar från 80-talet när fritidskontoret ville jämställa ridklubbarna med fritidsgårdar. Fritidskontoret gjorde en utredning om ridklubbarna – ridsportutredningen. Diskussionen har tagit fart det sista halvåret.

– Nu 30 år senare kommer vi med resultatet, säger Håkan Karlsson.

I avtal står det att pengarna ska bygga upp en nära samvaro med ungdomarna och deras föräldrar och ge möjlighet till inflytande och delaktighet. De ska uppmuntra till en positiv livsstil och friskhetsskapande, samt stimulera egna initiativ och eget ansvartagande.

Hur extrapengarna till ridklubbarna bidrar till det, ska kommunen kunna se i klubbarnas verksamhetsberättelser. De ska också se om medlemmarna och besökarna i 10 – 12-års åldern ökar.

– Vi kan också göra insynsbesök, alltså oanmälda besök på ridklubbarna, säger Håkan Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.