Foto: TT Nyhetsbyrån

Norrköping ska hjälpa Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Norrköping blir en av fem avlastningskommuner som kommer stötta Malmö Stad med att ta emot ensamkommande barn och unga som söker asyl.

– Just nu är det av avgörande betydelse att samarbeta. Det här handlar om hur vi på bästa sätt för alla inblandade tar emot dem som kommer till Sverige. Vår inställning i Norrköping är att ta vår del av ansvaret. Det här åtagandet kommer vi bland annat att klara tack vare att vi har ett väldigt bra samarbete i Östergötland där vi får stöd från övriga kommuner i länet, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, i ett pressmeddelande.

Överenskommelsen innebär att Norrköping backar upp Malmö med så kallade transitplatser för barnen. Efter det första mottagandet i Norrköping anvisar sedan Migrationsverket barnen till mer långsiktiga boenden på andra platser i landet.

#flykt

Överenskommelsen gäller från och med i dag, den 25 november 2015, till den 31 januari 2016 i ett första steg. Under den perioden kan upp till 50 ensamkommande barn och ungdomar med kort varsel komma till Norrköping från Malmö varje vecka.

Detta innebär samtidigt att Migrationsverket under den perioden inte kommer att anvisa några ensamkommande barn till Norrköping för ett mer långsiktigt boende, till exempel på HVB-hem. I dag anvisas ungefär 20 barn i veckan till Norrköping.

Övriga avlastningskommuner blir Umeå, Skellefteå, Gävle och Örebro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet