Nour utvisad – teckningen kvar

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen öppnade Arbetets museum i Norrköping en utställning med 26 barnteckningar från 22 länder där krigets fasor skildras -  men också en stark livskraft.

Besökaren möts av bilder som visar hur svår situationen är för barn i krigshärjade områden världen över, barn på flykt, livrädda, skadade och med döda kamrater bredvid sig.

Lek och skratt

– Men vi möts också av insikten att barn, trots att de genomlider ett helvete på jorden, kan hitta till både lek och skratt, berättar Carina Milde, intendent på EWK-muséet i Arbetets muséum, om utställningen Barn och krig.

Utställningen visar också ett samarbete med S:t Johannes församling där sex barn i åldrarna 7 till 11 år skildrar flykten för sina liv, med bussar, till fots och över Medelhavet i överfulla gummibåtar.

Bearbetar upplevelserna

– Teckningarna har kommit fram i samtal med diakon Elisabet Larnemark genom metoden BIV–BIS, Barn i väntan och Barn i start, en metod där tidigare händelser bearbetas, både barn emellan och i samtal med familjen, som får till följd att barnet lättare kan ta till sig skolundervisningen i det nya landet.

Krig på riktigt

– Vi får känna saknaden av kvarlämnade gosedjur och dockor, se hur glada och färgstarka solen och några moln kan vara mitt ute på Medelhavet men även möta iskalla redogörelser för att krig är på riktigt, berättar Carina Milde.

Men dagen innan öppningen nåddes man också av beskedet att två av de sex barn vars teckningar visas i utställningen har utvisats.

Två barn utvisade

– Syskonen Nour, 9 år och Abdallah, 10 år har lämnat Sverige tillsammans med sin mamma. Vi vet inte till vilket land de utvisats men däremot vet vi att barnens pappa inte är med dem. Vi är alla väldigt ledsna över detta och vi kommer sakna Nour och Abdallah och deras föräldrar på lördag när vi öppnar deras utställning, säger Carina Milde.

– Men det är viktigare någonsin att vi alla får ta del av Nours och Abdallahs berättelser via deras fantastiska teckningar.

Utställningen visas på Arbetets museum i Norrköping under tiden 28 november 2015-3 april 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.