Foto: TT Nyhetsbyrån

Nu ska fångarna bli mer digitala

Uppdaterad
Publicerad

Kriminalvården, med huvudkontor i Norrköping, anställer nu 20 medarbetare som ska jobba med projekt som ska de intagna på landets fängelser bättre kunskaper inom IT.

Det kommer till exempel att handla om att ge de intagna möjlighet att boka läkarbesök, låna e-böcker eller lära sig modern studieteknik via nya IT-lösningar.

– Vi måste motverka att våra klienter halkar efter digitalt, säger frivårdsdirektör Lennart Palmgren.

Myndigheten är just nu mitt uppe i en moderniseringsfas.

– Vi effektiviserar just nu vår verksamhet genom digitalisering. Det kommer samtidigt att skapa nya möjligheter, säger IT-direktör Sara Lewerentz.

Tanken är också att detta ska leda till att de som suttit i fängelse blir bättre förberedda på att komma ut i samhället.

– Den IT-satsning som nu görs kommer att bidra till att Kriminalvården blir en modern myndighet. Genom att klienterna kommer att kunna ta ett större ansvar för sin vardag under verkställigheten, kommer återanpassningen till dagens digitala samhälle att underlättas, säger anstalts- och häktesdirektören Hanna Jarl Källberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.