Ny bok om Östergötlands konstscen

Publicerad

Östergötland har ett rikt konstliv, det menar den före detta konstchefen i Linköping, Christer Fällman, som har gjort en djupdykning i den östgötska konstscenen. Och nu presenteras resultatet i en ny bok.

– Jag är förvånad själv. Jag trodde den skulle bli klar på ett halvår för jag är egentligen snabbskrivare, men det har tagit två år. Det är mycket bilder och mycket jobb med en sån här bok.

Fällman – ett naturligt val

Att Christer Fällman skulle vara den som författade boken om Östergötlands konstscen var enligt förlaget ett naturligt val.

Och över 20 år i konstens och kommunens tjänst har han nu äntligen fått tid till att undersöka hur konstlivet i länet har utvecklats.

– Det har blivit många fler aktörer på scenen, fler konstnärer och fler gallerier och ett större allmänt intresse. Konsten har en större plats i offentligeheten i dag än för 30 år sedan, säger Christer Fällman.

”Många bra konstnärer i länet”

I boken har han undersökt vilka kriterier som är viktiga för att ett konstliv ska kunna existera. En publik, lokalpolitik, institututioner och inte minst konstnärerna själva, menar han spelar viktiga roller. Och det anser Christer Fällman att det finns i länet, trots hårda villkor.

– Vi har många bra konstnärer här. Men det är tufft och det är inget yrke man väljer av ekonomiska skäl, utan det är helt andra passioner som driver dem, säger han.

Valt de som är bra

60 av länets runt 200 yrkesverksamma konstnärer fått ta plats med sina verk i boken, som kan fungera lite som ett uppslagsverk över våra samtida östgötakonstnärer. Men enligt Christer Fällman var det ingen lätt match att välja ut vilka om skulle vara med i boken.

– Jag har valt ut de som jag tycker är bra, men det finns många andra som är lika bra. Men det är av utrymmesskäl som alla inte kan vara med, annars hade det blivit som en rysk bok på 1000 sidor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.