Ny dödlig fästingsmitta på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

En ny art av en dödlig fästingsmitta har hittats på Gotland. Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet och Linnéuniversitetet har undersökt fästingar från betesmarker på fyra platser i södra Sverige och funnit att cirka fyra procent av fästingarna bar på parasiter av släktet Babesia.

De gotländska fästingarna bar på arten Babesia microti, en art som aldrig tidigare rapporterats i Sverige. Parasiten kan orsaka sjukdomen babesios som är känd för att drabba nötkreatur. Den infekterar och förstör de röda blodkropparna hos värddjuret vilket orsakar malarialiknande symtom som feber och blodfärgad urin. Sjukdomsförloppet hos nötkreatur är ofta väldigt snabbt och om sjukdomen inte upptäcks på ett tidigt stadium har den dödlig utgång.

Tre arter funna

Under sommaren 2014 samlade Maria Karlsson och Martin Andersson in drygt 500 fästingar från olika platser i södra Sverige (Hallandsåsen, Revingehed, Jönköping och Gotland). Av fästingarna visade sig 22 vara infekterade med fästingsmittan Babesia. I provmaterialet fanns tre olika arter av Babesia: B. divergens, B. microti och B. venatorum .

Nya i Sverige

B. divergens är välkänd, men B. microti och B. venatorum har inte rapporterats tidigare och är således nya arter för Sverige. På Hallandsåsen hittades samtliga tre arter, i Jönköping B. microti och B. venatorum, på Gotland och Revingehed endast B. microti.

SLU skriver på sin hemsida att samtliga tre arter som hittades i forskningen har bevisad potential att orsaka babesios hos människa.

Enligt Folkhälsomyndigheten är det sällsynt att människor drabbas av sjukdomen babesios.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.