Ny kampanj ska få föräldrar att ställa bilen

Uppdaterad
Publicerad

Fler föräldrar ska gå eller cykla med sina barn till skolan. Det är målet med en ny kampanj som börjar nu i Östergötland.

Effekten ska bli bättre trafiksäkerhet och bättre miljö runt skolorna. Förhoppningen är också att eleverna ska klara skolan bättre när de får röra på sig. Bakom kampanjen Bilgymnastik står sex kommuner ihop med Region Östergötland.

Vänder sig till förskolebarnens föräldrar

Kampanjen vänder sig främst till förskoleklassernas föräldrar, eftersom de står inför nya vanor.  Under föräldramöten får föräldrarna se en film, som följs av en miniworkshop där de får undersöka möjligheten att starta vandrande/cyklande skolbussar.

Humor ska övertyga

– Med en gnutta humor och en konkret workshop hoppas vi kunna hjälpa föräldrar att hitta hållbara lösningar, säger Helena Hellsten, trafiksäkerhetskonsult anlitad av Linköpings, Norrköpings och Motala kommuner.

Kommuner som deltar i kampanjen: Linköping, Norrköping, Motala, Mjölby, Kinda, Söderköping och Finspång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.