Ny pappersfabrik invigd

Uppdaterad
Publicerad

Idag invigdes ett nytt industrikomplex i Kisa, en mångmiljoninvestering som ska ge nya jobb åt kommuninvånarna.

Den nya fabriksdelen på 25 000 kvadratmeter ligger i direkt anslutning till det gamla pappersbruket Swedish Tissue i Kisa. Där har i flera år tillverkats mjukpapper, en produkt som direkt kan bli hushålls- och toalettpapper i den nya konverteringsfabriken. Förutom den stora ytan är även de ekonomiska investeringarna stora och beräknas ha kostat runt 500 miljoner kronor.

– Att kostnaderna är så pass höga beror på att vi har investerat i en ultramodern fabrik. All logistik sköts till exempel automatiskt, säger Luigi Lazzareschi, en av ägarna till den italienska koncernen Sofidel som äger Swedish Tissue.

Redan 25 nya jobb

Efter att pappersbruket fick tillstånd att leda om Kisaån för två år sedan, satte arbetet med den nya fabriken igång.

Idag finns här bland annat tre nya produktionslinjer och ett helautomatiserat lager. Poängen är att minska transportkostnader genom att komma närmare de skandinaviska kunderna. Hittills har satsningen inneburit 25 nya jobb på fabriken.

– Det är att föredra om personalen i vår verksamhet är härifrån och många av de vi anställt kommer från Kisa och närliggande kommuner. Vi får se om det framöver blir möjligt att expandera och anställa fler, säger Lorenzo Bianchi, vd för Swedish Tissue.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.