Foto: TT

Ny strategi ska ge mer mat från Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen Östergötland och Region Östergötland har gemensamt tagit fram en regional livsmedelsstrategi.

Nu ska större fokus läggas på närproducerad mat i Östergötland. Det vill länsstyrelsen och regionen, som nu ska ta fram en regional livsmedelsstrategi. Initiativet ska bland annat se över hur offentliga upphandlingar ska gynna regionala livsmedelsproducenter och det ska stärka östgötska böndernas framtid. 

– Närodlade och säsongsvarierade livsmedel är någonting som är betydelsefullt, inte minst i vår egen offentliga verksamhet. Inom till exempel sjukvården så det en viktig del i läkandeprocessen att man får bra livsmedel när man är på sjukhus. Och vi vill verkligen göra en satsning på det här, säger Göran Gunnarsson, ordförande i trafik- och samhällsplaneringsnämnden. 

Konsumentperspektivet

Ett annat fokusområde som den nya strategin ska titta på är konsumentperspektivet. Här vill regionen och länsstyrelsen medvetandegöra fördelarna med närproducerade livsmedel. 

– Hur når vi konsumenterna så att de gör mer medvetna val i affären. Att man frågar efter östgötska maten, säger Elisabeth Nilsson, landshövding i Östergötland.  

Både LRF och företag som förädlar livsmedel är engagerade i samarbetet och responsen har varit bra. Axel Lagerfelt var mjölkbonde en gång i tiden. Men han gick över till äggproduktion, eftersom mjölkproduktionen inte lönade sig och han är positivt till initiativet. 

– Det stora, känner jag, är att man sätter maten på agendan, även i den offentliga upphandlingen. Om man för fram lokalt producerad mat, med de regler som vi har i Sverige, då har man verkligen uppnått något stort, tror jag, säger han. 

Närproducerat

Ambitionen är att t.ex. östgötska sjukhus och skolor ska kunna få mat från närproducerade håll. Och Göran Gunnarsson menar att kostnaderna för det inte behöver bli högre. 

– I och för sig så att vi måste vara beredda på att betala en del för bra mat, säger han.

Detta vill man:

  • Stärka konkurrenskraften i hela värdekedjan för tillväxt och sysselsättning i livsmedelssektorn 
  • Förbättra arbetet med offentlig upphandling av livsmedel
  • Öka medvetenheten om svenska mervärden och livsmedelsproduktion bland konsumenter 
  • Trygga tillgången till säker mat av hög kvalitet

”Från jord till bord”

– Det här är en viktig framtidsfråga. Östergötland har en lång tradition och fantastiska förutsättningar för en rik och varierad livsmedelsproduktion. Strategiarbetet ska bidra till att länets aktörer i hela livsmedelskedjan ”från jord till bord” medverkar till en ökad livsmedelsproduktion vilket främjar tillväxt och sysselsättning i länet, säger landshövding Elisabeth Nilsson i ett pressmeddelande.

Förutom Länsstyrelsen Östergötland och Region Östergötland som driver och finaniserar arbetet är ett stort antal aktörer är involverade; LRF Östergötland, Hushållningssällskapet, Östgötamat, Linköpings Universitet, Civilförsvarsförbundet, Svenska Kockars Förening Östergötland, SP Food & Bioscience samt Ödeshögs, Norrköpings och Åtvidabergs kommuner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.