Fördubblad befolkningsökning förutspås i Linköping. Foto: TT

Ny taktik för att klara flyktingmottagandet

Uppdaterad
Publicerad

För att Linköping ska klara sitt ökade flyktingmottagande ska kommunen bygga 1000 nya bostäder varje år framöver.

Det är åtminstone kommunens mål, vilket presenterades i dag.

– Vi måste öka bostadsbyggandet och därför ska vi ha 1000 nya bostäder varje år. Vi har även 2200 påbörjade lägenhetsbyggen. Men vi ser också att vi måste utöka målet på sikt för att klara befolkningsökningen, säger kommunalrådet Elias Aguirre (S)

Fördubblad befolkningsökning

Vanligtvis ökar befolkningen med 1500 invånare varje år i Linköping. Men eftersom att kommunen måste ta emot fler flyktingar från och med mars 2016, kommer den att fördubblas. Tänstemännen räknar nämligen med ytterligare 1500-2000 invånare per år.

För att möta trycket ska alltså kommunen öka bostadsbyggandet med 1000 bostäder per år.

Däremot kan det behöva byggas ytterligare 150 bostäder varje år, enligt tjänstemännens beräkningar. Och tidigare har 450 nya bostäder upprättats varje år, när det egentligen har behövts 750.

”Dragit på oss bostadsbrist”

Hur kommer det sig att Linköping inte möter behovet?

– Man har dragit på sig en bostadsbrist i Linköping genom att bygga för lite. Därför ser vi i kvartetten nu till att försöka ändra på det, säger Elias Aguirre (S).

Räcker det då?

– Vi kommer att behöva bygga ännu mer på sikt. Men vi tror också att ungefär hälften av de nyanlända som blir kommunanvisade till Linköping kommer att ordna med eget boende, kanske hos släktingar eller så. De kommer då inte behöva nyproducerade lägenheter, säger han.

Ställer upp modulhus

I ett pressmeddelande säger Elias Aguirre (S) att Linköpings kommun förbereder för att upprätta 300 tillfälliga bostäder så som modulhus, även kallade paviljonger.

Han berättar också att de har startat en process med fastighetsägare som går ut på att vissa av deras lediga lägenheter ska avsättas för nyanlända.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.