Foto: svt

Ny yrkesutbildning på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Branschen skriker efter kompetent personal samtidigt som det råder brist på välutbildade kockar och köksmästare.

Det finns en stor efterfrågan på fler köksmästare, restaurangchefer och kockar med spetskompetens inom ledarskap. För att möta behovet hos arbetsgivarna startar nu Kompetenscentrum Gotland en ny tvåårig yrkesutbildning i samarbete med Campus Nyköping och Ronneby Kunskapskälla från och med i höst.

Utbildningen i fråga leder till en yrkeshögskoleexamen som omfattar 200 YH-poäng och är framtagen i nära samarbete med arbetslivet. Den genomförs på halvfart och ger de kunskaper och erfarenheter man behöver för att kunna ta ett helhetsansvar för en restaurangverksamhet eller bli ledare inom kök/storhushåll.

 En dag i veckan kommer eleverna på köksmästarutbildningen att studera tillsammans med andra på Kompetenscentrum Gotland i Visby via direktlänk mot Nyköping. Övriga studier sker på egen hand. Praktik ingår (så kallat lärande i arbete – LIA). Tanken är att man samtidigt med studierna ska ha möjlighet att arbeta kvar i sin dagliga köksmiljö.

– Vi är glada att en yrkesutbildning äntligen blir av här på Gotland. Senaste åren har det varit brist på välutbildade kockar och köksmästare. Branschen skriker efter kompetent personal. Under utbildningen kan man fortsätta att vara yrkesverksam samtidigt som man vidareutbildar sig på halvtid, vilket är jättebra, säger Matilda Runeson personalansvarig vid Kneippbyn Resort Visby, som varit med i planeringen av utbildningen.

 – Gotland kommer att gynnas av den här möjligheten till vidareutbildningen. Det är dessutom en bra start på vår målsättning att samverka med ett antal yrkeshögskolor för att erbjuda gotlänningarna möjligheten att studera på yrkeshögskolenivå utan att behöva flytta från ön, säger Maud Haag, ansvarig för yrkesutbildningar vid Kompetenscentrum Gotland

 Yrkesutbildningen startar den 12 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.