Nya regler på förskolor – Fotoförbud på barnens luciatåg

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte längre självklart att du får fotografera ditt barn under luciatåget. Både Linköping och Eskilstuna har infört fotograferingsrestriketioner på dom kommunala förskolorna och dagens luciafirande har satt probematiken kring bilder och spridning på nätet på sin spets.

Det var stolta föräldrar som förevigade sina barns luciatåg i Norrköping idag, men i Linköping och Eskilstuna är det på många håll numera förbjudet att föreviga luciatåget till fotoalbumet.

Här på Brusebo förskola får föräldrarna fotografera sina barn vid en särskild fotohörna. Konkret betyder reglerna att fotografering bara är tillåtet under ordnade former och det är upp till förskolechefen att se till att inga barn hamnar på bild utan tillstånd från föräldrarna.

Men nu varnar pressombudsmannen för att utvecklingen med allt hårdare regler riskerar att osynliggöra barnen.

Inte bara Linköping, utan även Eskilstuna har valt att införa liknande regler och kritiker menar att vårt samhälle i förlängningen riskerar att bli historielöst när friheten att dokumentera omvärlden inskränks. Men beslutet har även sporrat debatten kring hur vi delar med oss av våra bilder på sociala medier.

Susanna Persson Öste

susanna.persson.oste@svt.se

Carl Bruno Tersmeden

cb.tersmeden@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.