Foto: Ojnareskogen

”Ojnareskogen får skydd”

Uppdaterad
Publicerad

Allt tyder på att regeringen i dag kommer att besluta att skydda Ojnareskogen på norra Gotland som Natura 2000-område. Ett jobbpaket som rör Gotland väntas också presenteras.

Enligt källor till SR Gotland är nu regeringen överens om att skydda hela området kring sjön Bäste träsk och Ojnareskogen som Natura 2000-område.

Beslutet väntas tas i dag och regeringen kommer då även att presentera arbetsmarknadsåtgärder och något slags jobbpaket för Gotland.

Kampen om kalket på Gotland

Segdragen tvist

Om Ojnareskogen naturskyddas innebär det att företaget Nordkalks planer på storskalig kalkutvinning sannolikt stoppas. Nordkalk har hotat med skadeståndskrav om det planerade kalkbrottet inte blir av.

Tvisten om stenbrytningen har pågått i tio år och varit en långdragen process i olika rättsinstanser.

Romson till Visby

Miljödepartementet har kallat till en presskonferens under morgonen. Den ska miljöminister Åsa Romson hålla klockan 11 i landshövdingens trädgård i Visby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet