Flest ammar i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

I Östergötland som helhet ammar drygt var tredje mamma sitt barn helt eller delvis i minst nio månader.

Överraskande nog är det i länets stora städer, som amningen är som högst – betydligt högre andel ammande mammor än i många av de mindre kommunerna.

36 procent av mammorna i Östergötland ammar sitt barn helt eller delvis i nio månader.

Kinda i topp

När man sedan tittar på siffrorna kommun för kommun så visar det sig att Linköping och Norrköping ligger i topp jämsides med Kinda och Vadstena.

På Gotland är andelen lika stor som i Linköping – 40 procent.

I Linköping är det 40 procent av mammorna som helt eller delvis ammar sitt barn när det är nio månader gammalt. I Norrköping är det 36 procent.

Kinda kommun och Vadstena har något fler – 43 procent respektive 41 procent.

Lägst i Ödeshög

I de mindre kommunerna Ödeshög och Boxholm är det 14 procent respektive 19 procent av mammorna som ammar i nio månader. I Valdemarsvik och Ydre kommun är det 25 respektive 29 procent av mammorna som gör det.

Efter många år av minskad amningsfrekvens ökar nu andelen barn som ammas vid nio månaders ålder. Men de regionala skillnaderna är stora, visar socialstyrelsens nya statistik över amning av barn under det första levnadsåret.

– Till viss del kan det bero på hur populationen ser ut, säger Karin Gottvall, sakkunnig på Socialstyrelsen, till Nyhetsbyrån Siren. 

I rapporten publicerar Socialstyrelsen statistik över amning gällande barn födda 2013. Amningsfrekvensen i Sverige har minskat sedan mitten av 1990-talet, men nu märks alltså en ökning.

Amning i Sverige

Sverige har ställt sig bakom Världshälsoorganisationens rekommendation om exklusiv amning i sex månader och därefter fortsatt amning med tilläggskost i tillräckliga mängder gärna under barnets första levnadsår eller så länge föräldrar och barn vill.

Exklusiv amning i sex månader är svår att uppnå även för länder med hög amningsfrekvens.

I Sverige uppfyllde 15 procent rekommendationen år 2013. Följaktligen börjar flertalet föräldrar ge barnet tilläggskost innan sex månaders ålder. Enligt Livsmedelsverket (2011) är det ingen nackdel att ge små smakprov av mat till barn efter fyra månaders ålder samtidigt som barnet ammas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.