Oro inom sociala företag när fas 3 försvinner

Uppdaterad
Publicerad

Framtiden för de arbetsintegrerande sociala företagen är oviss nu när regeringen vill avveckla fas 3.

På Kooptjänst som finns på åtta platser i Östergötland finns en oro för vad som ska hända när stödet från regeringen försvinner.

– Vi väntar på svar från regeringen om hur de nya samarbetsavtalen ska se ut. Och även kommunerna väntar och vill inte skriva avtal kring det här, säger Lelle Karlsson, operativ ordförande.

Hälften har fått jobb

Kooptjänst är ett arbetsintergrerat socialt företag och ett arbetskooperativ där vinsten återinvesteras i företaget. Förutom att sysselsätta deltagare i fas 3 så driver man ett 50-tal olika verksamheter i vilka personerna sedan kan få en anställning, vara fackanslutna och betala skatt.

– Hälften av dem som har kommit till oss via fas 3 har fått ett jobb, Vi har anställt 87 i Östergötland och dubbelt upp har gått vidare till andra anställningar, säger Lelle Karlsson.

Självförtroende viktigt

Nyckeln, menar Lelle, är att först bygga upp ett självförtroende hos personer som många gånger mår dåligt efter en lång arbetslöshet. Sedan, om man blir anställd här, ska man arbeta hundra procent av sin egen kapacitet.

– Den delen med anpassade verksamheter och handledning kommer vi ju inte ha råd att finansiera med den vanliga verksamheten.

Framtiden oviss

Regeringen är tydlig med att de arbetsintegrerade sociala företagen kommer att fortsätta vara viktiga även när Fas 3 försvinner. Men om och på vilket sätt de arbetslösa ska kunna komma hit är ännu oklart.

Har fått inbjudan av ministern

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) har meddelat att man kommer att bjuda in Lelle Karlsson och andra arbetsintegrerande sociala företag för ett möte till en dialog om framtiden.

– Vet att hon vet att det här är bra, men ofta är det finansdepartementet som bromsar. Men det får dom ju lösa, för att ha det som det är nu kommer ju att kosta mycket mer, säger Lelle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.