Arkivbild. Foto: Scandlynx/TT

Länsstyrelsen vill ha fler lodjur

Publicerad

Länsstyrelsen i Östergötland har presenterat en förvaltningsplan för lodjur, varg och kungsörn i länet för 2015-2019.

Målet som Länsstyrelsen satt upp är bland annat att nå sju årliga föryngringar av lodjur i länet.

Den senaste femårsperioden har det som mest skett 3,5 föryngringar av lodjur i länet. Det visar den rovdjursinventeringen som gjorts. De flesta föryngringarna har skett i norra länsdelarna och en på gränsen till ett annat län.

Länsstyrelsen menar att det är en realistisk förvaltningsnivå att inom en femårsperiod nå sju föryngringar årligen av lodjur och samtidigt ha jaktbara rådjurs- och hjortstammar.

De primära bytena för rovdjuren i södra Sverige är älg, hjort, vildsvin och rådjur. Lodjur orsakar i allmänhet inga stora konflikter med människor. Det händer dock att lodjur dödar får och det förekommer även skador på jakthundar.

Mellan 2010-2015 har 11 skador på tamdjur anmälts till Länsstyrelsen där något av de ersättningsgrundade rovdjuren bedömts ha orsakat djurens död eller skada. Det handlar framför allt om får och hundar som attackerats av varg eller lodjur.

För att minimera risken för skador från rovdjur vill Länsstyrelsen i första hand att skadeförebyggande åtgärder ska vidtas och som ett sista steg att skyddsjakt tillämpas.

Inga föryngringar av Varg

När det gäller varg så har inga föryngringar kunnat konstateras under 2010-2015. Däremot förekommer vandringsvargar varje år och under vissa år även stationära ensamma vargar. Ett 30-tal kvalitetssäkrade vargobeservationer har gjorts i Östergötland under den senaste femårsperioden.

Kungsörnen förekommer det regelbundet i Östergötland framförallt vintertid. Allt fler observationer görs även under häckningstid men ännu har ingen häckning av kungsörn kunnat konstateras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.