Ovanligt filmprojekt på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Att få jobba ihop i en grupp och att utvecklas mot ett gemensamt mål – det är en av vinsterna med ett projekt som just nu genomförs på Gotland. Det är personer i daglig verksamhet som nu kliver in i filmens värld.

Inspelning pågår, scener till kortfilmen ”Öde ö” spelas in i en fritidshamn i Slite på östra Gotland.

– Kamera? Ljud?

Regissören Joakim Bogren ropar till teamet. När han fått klartecken ger han kommandot:

– Börja!

Rörlig bild

De senaste månaderna har personerna som går i daglig verksamhet här i Slite samarbetat en gång i veckan med Film på Gotland och fått lära sig hur man jobbar med rörlig bild.

– Inom daglig verksamhet behöver man alltid utveckla vad man gör. Eftersom de här personerna alltid har varit väldigt intresserade av bild och bildspråket så blev rörlig bild mest en utveckling av det, säger Anna Myhr som är enhetschef för funktionsnedsatta på norra Gotland.

Joakim Bogren ser några utmaningar på just den här platsen.

– Vind, ojämnt mark, ja allt möjligt, säger han.

Huvudrollsinnehavaren Rasmus Johansson, som nyss halkat till i gruset på en brygga, tycker att det ger mycket att spela in film.

– Gemenskap. Alla har en del i det här, det är det som känns så skönt, säger han.

Filmteamet imponerar

Det är första gången på Gotland som ett sådant här samarbete görs. Förhoppningen är att det kan bli en permanent del av den dagliga verksamheten.

– Film på Gotland är väldigt inne på det att vi tillsammans kan söka medel för att jobba tillsammans i fortsättningen, säger Anna Myhr.

Filmhandledaren Allie Karlsson från Film på Gotland är med och hjälper till under inspelningen. Hon imponeras av filmteamet.

– De har utvecklats jättemycket. Från början kunde de ju inte lika mycket men de suger åt sig så himla mycket. Nu så klarar de ju nästan att filma helt själva, säger hon.

Klippbordet väntar

Inspelningarna är nu klara, nu väntar arbetet vid klippbordet innan filmen är redo att visas upp.

– Jag hoppas bara att folk ska tycka att den är bra. Om det leder någonvart så är det bara bra, säger Rasmus Johansson och får medhåll av Joakim Bogren.

– Det kommer att bli en skitbra film, säger han med eftertryck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.