Partiledningen borde erkänna att man gjort fel

Uppdaterad
Publicerad

”Jag skulle ju önska att man inser att överenskommelsen var förhastad och felaktig i sak och dessutom inte förankrad.”

Moderaten Finn Bengtsson tar nu strid för att alliansens vårbudget ska få gehör i riksdagen och går alltså emot den så kallade decemberöverenskommelsen.

Men även om han har stöd från många östgötamoderater så står de riksdagsledamöter vi har talat fast vid överenskommelsen.

Finn Bengtsson (M) var emot decemberöverenskommelsen från första början. Överenskommelsen kom till efter höstens regeringskris för att göra det möjligt för en minoritetsregering att få igenom sin budget.

Men nu i juni, när vårbudgeten ska tas, så kommer Finn Bengtsson att sätta överenskommelsen på prov.

– Det är nu som ett skarpt läge infinner sig och då måste vi ha ett alternativ att rösta på, säger Finn Bengtsson. 

Det han kommer att göra är att lägga fram alliansens budgetförslag så att det blir möjligt att rösta på det. Trots att de borgerliga alltså kommit överens om att inte lägga fram något eget budgetförslag inför omröstningen i riksdagen.

Men det här går ju emot partiledningens vilja?

– Ja det gör det, men partiledningen har ju inte heller gett oss möjlighet att kommentera det här på annat sätt än att bli irriterad och lägga fram förslag till våra länsförbund att vara kritiska.

Länsförbundet i Östergötland har tydligt tagit ställning och röstade nyligen emot decemberöverenskommelsen på den lokala partistämman. Men bland de östgötska och gotländska riksdagsledamöter inom alliansen som SVT har varit i kontakt med har decemberöverenskommelsen fortsatt stöd. Folkpartiets Mathias Sundin svarar att han är positiv.

Moderaternas Jesper Skalberg Karlsson menar att det är det minst dåliga alternativet och enligt Centerpartiets Lena Ek är överenskommelsen ett sätt att slippa ”en regeringskris i halvåret” 

Men Finn Bengtsson tror att många riksdagsledamöter egentligen skulle vilja stödja alliansens eget förslag ”istället för att passivt lägga ner sina röster”. 

Hur tycker du att man från partiledningens sida ska hantera det missnöje du talar om?

– Jag skulle ju önska att man inser att överenskommelsen var förhastad och felaktig i sak och dessutom inte förankrad. Då kan man erkänna ett sådant fel och sedan avträda överenskommelsen, säger Finn Bengtsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.