Foto: TT

Präst döms för förskingring

Uppdaterad
Publicerad

Den före detta präst i Finspång som stått åtalad för att ha lurat ett stort antal personer på pengar, dömdes idag i Norrköpings tingsrätt.

Den 50-årige mannen döms för förskingring av normalgraden i 18 fall. Påföljden blir villkorlig dom och dagsböter. Åklagaren yrkade vid förhandlingen på måndagen på fängelse i 11 till 12 månader. 

Ingen resa

Prästen skulle anordna en bussresa till Nordkap för en grupp på ett 30-tal pensionärer, till ett värde av sammanlagt nästan 400 000 kronor. Men någon resa blev det aldrig, och de pengar som resedeltagarna betalat till mannen, fick de aldrig tillbaka.  

Skänkte bort pengarna

Mannen hävdade själv i tingsrätten att han gett bort stora summor till människor som han tyckte behövde hjälp. Bland annat ska han ha skänkt en bil värd 140 000 kronor till en person. Dessutom ska han vid samma tid som han insett att pengarna som han fått för Nordkap-resan inte skulle räcka, ha bjudit flera personer på en resa till Grekland. 

Väntade på återbetalning

Mannen förklarar sitt handlade med att långt tidigare lånat ut sammanlagt 400 000 kronor till en familj, och att han förväntade sig att få tillbaka de pengarna – pengar som då skulle gå till att finansiera Nordkap-resan. 

Rätten tvivlar

Tingsrätten tror dock inte på mannen förklaring – och tvivlar dessutom på att familjen som ska ha lånat pengarna ens existerar. Prästen hävdar att han nu ska betala tillbaka pengarna som han är skyldig resedeltagarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.