Nu blir det 30-grader varmt. Foto: TT-bild

Räkna med rekordvärme i dag

Uppdaterad
Publicerad

Årets troligen varmaste dag har inletts – efterlängtad av många, men inte utan risker. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för mycket höga temperaturer i de sydöstra delarna av landet.

Varningen gäller Kalmar län utom Öland, Östergötlands län, Södermanlands län och Stockholms län utom Roslagskusten. Där räknar SMHI med att temperaturerna kan komma upp i 30 grader i minst tre dagar i följd, vilket även ökar risken för bränder i skog och mark.

– Att vi går ut med en klass 1-varning för höga temperaturer är främst för vissa grupper i samhället, som visat sig må mycket sämre av det: äldre, barn och även sjuka. Men det gäller ju allmänt att man bör dricka mer vatten och hålla sig i skuggan, säger Lisa Frost, meteorolog vid SMHI.

Även södra Norrland kan komma upp i 30 grader under dagen och fredagen. Längre söderut fortsätter högsommarvärmen under hela helgen.

Regn på gång

Men redan på måndag väntas regn i många delar av landet, som kyler av temperaturerna.

– Högtrycket kommer att röra sig vidare bort efter söndag när lite ostadigare och svalare väder kommer in, men i södra delarna handlar det ändå om 20-25 grader, säger Lisa Frost.

Varningar för höga temperaturer införde SMHI för två år sedan. Klass 1 innebär att det finns vissa risker för allmänheten och för störningar för en del samhällsfunktioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.