Värdetransport rånad i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Strax efter klockan 12 fick polisen larm om ett rån mot en värdetransport vid Hörsalsparken i Norrköpings city.

Enligt vittnesuppgifter till SVT på platsen ska en eller två gärningsmän ha fått med sig två väskor vid rånet. Rånaren ska sedan ha sprungit ner mot Gamla Rådstugugatan där en motorcykel väntade på att plocka upp hen. MC:n ska kort därefter ha krockat ett med träd, tappat bägge värdeväskorna och kört från platsen utan byte.

Andra vittnen berättar för SVT om att två män ska ha utfört rånet. Den ena ska ha hotat en väktare med en yxa och den andra ska ha tagit en väska. I flykten ska rånaren ha tappat väskan. Ett vittne, en 19-årig man som SVT pratat med, berättar hur han och hans kusin sprang efter rånaren och plockade upp väskan.

Enligt ett av vittnena ska den ena rånaren ha varit halvt maskerad medan den andra inte bar någon maskering alls.

”En eller två yxor”

Enligt polisen stämmer dessa uppgifter delvis.

– Vi vet att två personer ska ha utfört rånet beväpnade med en eller två yxor. De ska lämnat platsen på en MC. Men om de fick med sig pengarna eller inte det vet vi inte, säger Thomas Agnevik, presstalesman vid polisen i Östergötland, strax efter att polisen spärrat av platsen.

En stund senare fick Norrköpings Tidningar en film från ett vittne som visar att rånarna flydde från platsen på motorcykel och då tappade rånbytet, vilket privatpersoner snabbt plockade upp och kunde återlämna till värdetransporten.

En mycket stor polisinsats sattes sedan igång för att hitta personerna. Och rånet bevittnades av väldigt många personer, enligt Thomas Agnevik.

– Vi har turligen nog väldigt mycket poliser i tjänst just idag. Vi söker just nu både i Östergötland och i angränsande län. Polisen finns också längs de stora vägarna i området på så kallade observationsplatser, säger Thomas Agnevik presstalesman vid polisen i Östergötland.

Ingen person rapporteras ha kommit till skada.

Svart hjälm med blå flammor

Polisen har släppt ett signalement på rånarna. Den ene ska ha haft en ljus huvtröja, korta byxor och på huvudet en bandana.

Den andre rånaren ska ha burit mörk tröja och jeans och en svart hjälm med blå flammor på.

Liknande rån i Åtvidaberg

Thomas Agnevik säger till TT att han inte känner till något samband mellan rånförsöket i dag och de gripanden som skedde förra veckan efter att polisen hade fått tips om rånplaner. Däremot liknar det ett rån i Åtvidaberg i måndags, som utfördes på liknande sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.