Jesper Skalberg Karlsson (M), gotländsk riksdagsledamot Foto: Arkiv

”En våt filt över Gotland”

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna är mycket kritiska till att sätta stopp för stenindustrin på Gotland.

Moderaterna på Gotland är långt ifrån nöjda med regeringens beslut att skydda Ojnareskogen.

– Det är oerhört allvarligt att regeringen nu sätter stopp för den viktiga stenindustrin på norra Gotland. Konsekvenserna för Gotland blir negativa, med färre jobb och lägre skatteintäkter som följd. Dessutom påverkas handel och kommunal service i området på ett kännbart sätt, säger riksdagsledamot Jesper Skalberg Karlsson (M) i ett pressutskick.

Kampen om kalket på Gotland

 Moderaterna tycker att regeringen borde ha sett till att tillgodose både naturen och jobbens värden på ön.

- Den förhastade process som föregått detta beslut är ifrågasatt av bland annat Regionstyrelsen och har i vissa delar återremitterats till Länsstyrelsen från högre ort. Det är också därför vi efterlyst och hoppats på en mer kompromissande lösning där natur och industri tillåts samexistera, säger gruppledare i Regionfullmäktige Simon Härenstam (M).

Moderaterna tycker inte att Socialdemokraterna, trots löften, värnat om jobbet tillräckligt i sitt beslut.

 – Nu lägger de en våt filt över norra Gotland. Det är tydligt att det gotländska perspektivet inte har prioriterats, säger Jesper Skalberg Karlsson (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet