Foto: SVt

Regnbågsvecka i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Utöver lördagens höjdpunkt prideparaden, så bjuder man under veckan på olika evenemang runt om i stan. Vi besökte RFSL:s lokaler tidigare idag för att ta tempen.

– Det känns jättekul. Nu har vi till exempel flaggor utanför stadshuset i år, vilket vi inte haft innan. Så det är jättekul. Och det börjar spridas och det ger HBTQ-gruppen ett erkännande, säger Emil Åkerö, programansvarig.

Regnbågsveckan erbjuder ett gediget program med panelsamtal och seminarier som behandlar alltifrån ett öppet och inkluderande klassrum till ohälsa hos HBTQ-personer. Jag undrar vilket område Emil tror att man måste lägga extra mycket fokus på?

– Det vi ser är att mer än var tredje ung transperson funderar på att ta sitt liv. Att unga personer mår väldigt dåligt, framför allt unga transpersoner . Det finns grupper som vi måste arbeta mer med och ha ett bredare perspektiv, berättar Emil Åkerö, programansvarig.

Fan fiction

En av kvällens aktiviteter är en workshop med datormuseets tjejgrupp som heter Amiga. Där ska man få testa fan fiction.

– Fan fiction det är ju skrivna berättelser av fans om deras intresse: till exempel om man har en favoritserie, och vill att det här ska hända mina favoritkaraktärer i den här serien, så kan man skriva det själv och lägga upp det på internet, säger Jasmin Afram från Amiga.

Och vad har då fan fiction med HBTQ-frågor att göra? Jo, fan fiction-kulturen har en stor och aktiv HBTQ-krets som jobbar med att skapa dessa fiktiva förhållanden.

– Till exempel i någon tv-serie kan man känna att huvudkaraktärerna, en man och en kvinna, inte alls passar ihop och man ser att de här två killkompisarna passar bättre ihop och då skriver man om de två istället, berättar Jasmin Afram från Amiga

HBTQ

HBTQ är en på svenska vedertagen akronym för homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner, tidigare bara HBT. Förändringen hann dock inte nå Svenska Akademiens ordlista före dess trettonde upplaga, 2006, men sedan dess har begreppet i stor utsträckning ersatt HBT.

Källa Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.