Båtar blir hängande i träden när Yxern tappas på vatten. Foto: Tino Åberg

”Riv de småskaliga kraftverken”

Uppdaterad
Publicerad

Organisationen Älvräddarna kräver att Tekniska Verken i Linköping river sina småskaliga kraftverk som inte är lönsamma att miljöanpassa.

I ett brev till Tekniska verken i Linköping från organisationen Älvräddarna så kräver man att bolaget river sina småskaliga kraftverk som inte är lönsamma att miljöanpassa.

Att sälja ingen lösning

Att sälja kraftverken som Tekniska verken vill är ingen lösning menar Älvräddarna, eftersom problemen då kommer att bestå.

Vattenkraften dränerar

Brevet skickas efter SVT:s avslöjanden att kraftverken bland annat orsakar enorma nivåminskningar i sjön Yxern i norra Småland genom hård reglering och dessutom hindrar kraftverken fisk och ål, vid samtliga sina 36 kraftverk, att vandra naturligt.

Chans att rädda sitt varumärke

I brevet skriver Älvräddarna att Tekniska Verken har chansen att rädda sitt varumärke och göra en god gärning för miljön genom att antingen riva verken eller miljöanpassa dem. Allt för att rädda miljön och den biologiska mångfalden, menar Älvräddarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenkraften dränerar

Mer i ämnet