Foto från polisens utredning

”Rullstolsmannen” utlämnas till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Den så kallade rullstolsmannen som lurat Försäkringskassan i Östergötland på 13,5 miljoner kronor och rymt undan sitt straff får inte asyl i Brasilien. Hans ansökan har fått avslag och han ska utlämnas till Sverige.

Högsta domstolen i Brasilien har beslutat att inte låta honom få vara kvar i landet, skriver Aftonbladet. Enligt domstolen fanns det ”tillräcklig rättslig grund” för att utelämna svensken då han inte anses som för sjuk.

Blåste Försäkringskassan

Mannen dömdes efter en lång rättsprocess av Göta hovrätt till fyra års fängelse för grovt bidragsbrott och grovt bedrägeri. Under sex år betalade Försäkringskassan i Östergötland ut drygt 13,5 miljoner kronor för personlig assistans dygnet runt.

Renoverade hus

51-åringen avslöjades och bland polisens bevismaterial fanns mannens privata bilder som visar hur han semestrar i bland annat Egypten och renoverar huset på Gotland utan att ha några problem med att röra sig.

Men när straffet skulle börja avtjänas i augusti 2013 dök han inte upp. 51-åringen blev internationellt efterlyst och kunde i oktober förra året gripas i Brasilien. Mannen begärdes bli utlämnad av svenska myndigheter men då sökte han asyl i Brasilien.

Utlämnas till Sverige

Behandlingen av ärendet drog ut på tiden men i november i år slog Högsta federala domstolen i Brasiliens huvudstad Brasilia fast att mannen skulle utlämnas till Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.