Foto: Transportstyrelsen

Så kan nummerplåtarna se ut i framtiden

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 1972 har vi haft dagens system med registreringsnummer – tre bokstäver och tre siffror. Det räcker i sex till sju år till, men sedan kommer alla teckenkombinationer vara förbrukade.

Transportstyrelsen föreslår nu att det sista tecknet i registreringsnumret också ska kunna vara en bokstav.

– En ändring måste till för att vi ska kunna tilldela registreringsnummer även i framtiden. Vi ser det som angeläget att den kommer på plats redan nu då både vi och andra användare av vägtrafikregistret behöver lång tid på sig att anpassa sina it-system, säger Anders Larsson, direktör för transportregisteravdelningen på Transportstyrelsen.

Om detta ska bli möjligt måste förordningen om vägtrafikregister (2001:650) ändras och Transportstyrelsen har ställt ett önskemål till regeringen om att ändra förordningen.

Varför en sådan här lösning?

Transportstyrelsen har funderat kring hur framtidens registreringsnummer ska se ut och dessa krav måste uppfyllas:

  • nationell identitet ska framgå tydligt
  • lätt att avläsa och memorera registreringsnumret
  • minimal risk att förväxla bokstäver och siffror
  • tillräckligt många nummerkombinationer, ska räcka minst 30 år
  • olämpliga eller stötande ordkombinationer undviks
  • liten samhällsekonomisk påverkan

Ett alternativ har varit att införa ett sjunde tecken i registreringsnumren, men en sådan lösning skulle innebära större systemändringar och kostnader för både Transportstyrelsen och andra som använder registret.

Det skulle också kräva större registreringsskyltar och att byta ut alla dessa skulle kosta landets bilägare ungefär 1,5 miljarder kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.