Sälsäker fälla ska rädda torskfisket

Uppdaterad
Publicerad

En sälsäker torskfälla provas nu ut för att rädda det kustnära torskfisket i Östersjön.

För fiskaren Glenn Fridh har sälarna blivit tuffa konkurrenter. Att fiska torsk med garn eller krok nära kusten fungerar allt sämre i närvaro av hungriga och uppfinningsrika sälar. Så han ställer gärna upp som testpilot.

– Det finns många fördelar med det här om vi kan få det att fungera. Med en fälla kan jag styra mitt fiske på ett helt annat sätt, säger han.

Sälarna kan inte göra skada

Fällan är utformad så att torsken leds in i ett rum med väggar av så starkt nät att sälarna inte kan bita sönder det. Konstruktionen hålls utspänd med hjälp av aluminiumringar så att sälarna inte kommer åt att skada torsken.

Fällan sänks ner på botten och när den ska vittjas lyfts den upp med hjälp av en kompressor. Fördelen för fiskaren är ett mindre tungt arbete och att det går att invänta bra väder. Kvalitén på fisken som fångas levande utan att få skador från nät eller krok blir också bättre.

Miljövänlig fälla

Det finns också miljöargument för fällan, påpekar Sven-Gunnar Lunneryd, forskare på Sveriges lantbruksuniversitet, som utvecklat den efter samma modell som används vid laxfiske med fälla i norra Östersjön. Fiskaren kan gå ut med en liten, energisnål båt och hålet i fällan kan anpassas så att bara fisk av önskad storlek fastnar i den.

– Det här är helt nödvändigt om svenska konsumenter i framtiden ska kunna köpa fisk från ett miljövänligt kustnära fiske, säger Sven-Gunnar Lunneryd.

Fällan provas nu i Blekinge och till sommaren ska den även testas på Gotland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.