Seinabo Sey: ”Jag är otroligt lyckligt lottad”

Publicerad

Svenska Seinabo Sey hyllas över stora delar av världen, pryder snart ett frimärke och släpper ny skiva i höst. På Bråvallafestivalen har hon sin första stora spelning i Sverige den här sommaren. 

Hon slog igenom med låten Younger förra året och därefter dröjde det inte länge innan den internationella musikkarriären tog fart.

– Det snurrar på väldigt snabbt i livet. Och jag reser nästan hela tiden. Det var något jag aldrig tänkte på konstigt nog. Att man aldrig är hemma och nästan är på resande fot hela tiden som artist. Det är ju ett helt annat liv från det jag hade tidigare. Men det är ju fantastiskt och man får ju hitta sig själv i det här. Men det kan ju komma en tid när det inte blir så längre. Jag är så otroligt lyckligt lottad, säger Seinabo Sey när vi träffar henne i artistlogen ett par timmar före spelningen.

Sommarpratar i P1

Seinabo Sey kommer från en musikalisk familj, med fadern som var en framgångsrik sångare i Gambia. Hon är uppvuxen i Stockholm, Halmstad och Gambia och Seinabo Sey upptäckte tidigt sin röst, men fick kämpa mot scenskräck under de tidiga tonåren.

– Jag fick öva. Jag gick på soulinriktningen på estetiska programmet på Fryshuset och fick öva mycket helt enkelt och då gick det över, säger Seinabo Sey.

Till hösten kommer nya skivan, men innan dess väntar ett fortsatt intensivt resande och turnernande. Men den 15 augusti ska hon också spela in sitt Sommarprogram.

– Jag vet inte vad jag ska prata om, det känns bra men svårt att prata om sig själv sammanhängande i en timme. Men jag alltid haft en liten radiodröm, så det ska bli kul, säger Seinabo Sey och skrattar.

– Att välja musik var lätt. Jag har gjort en lång lista, det blir i alla fall en låt med Destinys Child som jag lyssnade på jättemycket när jag var liten, säger hon.

Om du skulle beskriva din musik med egna ord, vilka ord använder du då?

– Ibland kallar folk musiken för soulpop, vilket jag tycker är ganska bra även om det är lite flummigt. Men jag sjunger ju souligt och produktionerna är ganska poppiga. Så soulpop kanske, säger Seinabo Sey och ler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.